Ett udda tips för löpare

Löpning är både bra och dåligt.

Det positiva med löpning är att det bland annat är enkelt. Allt du behöver är ett par skor. *
*somliga tycker ju inte ens att man behöver skor...men debatten om barfotalöpning ska vi inte gå in på idag.

Löpning är också en utmärkt träningsform för att förbättra konditionen och få lungorna att jobba!

Vad som är dåligt med löpning är snarare vad du glömmer bort att göra.

Låt mig förklara: Löpning är en ganska monoton rörelse, med väldigt litet rörelseomfång. När vi springer tar vi många små steg. Man tar sällan ut full rörelse ur sina leder (som tex höften) när man springer. Självklart vill du inte springa med höga knäna det skulle bara se, och kännas, konstigt. Men de korta, och repetativa rörelserna gör att man lätt får stela muskler. Och om man inte tänker sig för kan det med tiden ge problem i muskler eller leder som tvingar dig att minska på kilometrarna du springer, eller i värsta fall sluta.

Därför måste du tänka på att som löpare ta hand om de muskler och leder som är involverade i löpningen. Att göra foam rolling innan (eller efter) sin löprunda kan vara otroligt viktigt för din långvariga hälsa.

Testa den här serien:


3 saker att tänka på när du rullar:

  • Det är viktigt att du trycker mot ett område som är spänt, men inte så hårt att du börjar se rosa elefanter, och stjärnor, i en cirkel ovanför ditt huvud. Sikta på en 5:a av 10 i smärta. Du ska känna att det gör lite ont, men ändå kunna andas normalt och ha en konversation med din polare bredvid.
  • Tempot du använder är ganska viktigt. Rulla långsamt. Hittar du en öm punkt (öh ja, - alla har dem) så kan du spendera lite extra tid på just den delen. Stanna kvar på den punkten, eller gör små rörelser, och andas normalt. Försök känna hur spänningen släpper innan du hoppar vidare till nya områden.
  • Släpper inte en spändhet efter 20-40 sekunder så kan du nog behöva lite mer jobb på den muskeln. Så sikta på halvminuten per muskel/område innan du går vidare. Jag förespråkar fler korta pass med rullen (ca 5 min i samband med uppvärmningen eller efter passet) istället för att köra ett långt pass (säg 30 min) med rullen per vecka. Frekvensen är viktigare.
Lycka till!

/Tobias Saarela

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln