8 tips för effektiv och säker seniorträning

Att man ska ta det lugnt som senior är skitsnack. Det finns mer "fight" i äldre människor än vad många av oss tror - se bara på Solrun!

Idag kom det ut en artikel i den lokala tidningen UNT. Det handlade om seniorträning och i reportaget kunde man följa Solruns berättelse om hur hon började träna med Sofia på Uppsala träningsstudio.

Klicka här för att komma till artikeln.

Här är en cool bild på Solrun:


Det är inte bara en fin berättelse utan visar även på vikten av att styrketräna på äldre dar. Det nämligen så att forskningen har visat att styrketräning kan vara en säker och effektiv metod för att förbättra både kondition och styrka hos äldre (precis som för alla andra åldrar).

Fördelarna inkluderar:

  • Ökad muskelmassa
  • Stärkt skelett
  • Ökad prestation
  • Förbättrat självförtroende
  • Minskad skaderisk
  • med mera.
Även om fördelarna med styrketräning är detsamma som för yngre finns det några faktorer som man bör ta hänsyn till när det kommer till seniorträning för att göra den säker och effektiv:


8 TIPS FÖR EFFEKTIV OCH SÄKER SENIORTRÄNING:

#1 
...är du redo för världens tråkigaste (men viktigaste) punkt att fokusera på? Innan man påbörjar ett träningsprogram bör man söka kontakt med sin läkare för att få klartecken till fysisk aktivitet. När man är äldre kan man ha mediciner, skador eller andra situationer som gör att visa aktiviteter är mindre lämpliga än andra...din tränare på gymmet kan även ge dig lämpliga övningar beroende på din situation.


#2 Värm upp. Innan du påbörjar ett träningspass borde du värma upp korrekt. Se till att mjuka upp muskler och leder inför din styrketräning. Det kommer gå mycket bättre och minska din skaderisk om du ser till att vara ordentligt uppvärmd.

#3 Stretchning och rörlighet. Jobba på din rörlighet innan, under och efter träningspasset. Fokusera på de vanliga problemområdena som fotled, höfter och axlar.

#4 Försök använda träningsformer och redskap som är skonsamma för dina leder, men som ändå utmananr dig fysiskt. En av våra favoriter är TRX-rodden som är lätt att justera, skonsam, och tränar din ryggmuskler väldigt effektivt.
 


#5 Undvik valsalva manövern (där du håller andan). För att inte höja blodtrycket bör du andas kontrollerat genom övningarna.

#6 Tillåt tillräckligt med återhämtning mellan träningspassen. Hur länge man behöver vila mellan träningspassen är väldigt individuellt, så lyssna på kroppen. En annan rekommendation kan vara 48 timmar vila mellan träningspassen. Men under de 48 timmarna behöver du inte undvika träning - rör på dig fortfarande. Promenader, cyckling eller siming kan vara alternativ mellan passen av styrketräning.

#7 Gör övningarna i ett smärtfritt rörelseomfång. Du behöver inte gå hela vägen ner i en knäböj eller andra övningar. Bara för att du ser andra människor göra på ett sätt betyder det inte att det är rätt för dig. Hitta rörelser som är sköna för dig och jobba i ett smärtfritt rörelseomfång!

#8 Ta råd om träning från en kvalificerad tränare. Är du osäker på vilka övningar som är rätt för dig rekommenderar jag dig att du söker kontakt hos en kunnig tränare. Alla är vi på olika nivåer i vår träning - men en coach kan hjälpa dig att hitta din nivå.

BONUS !!!

#9 Se till att träna på rörelser som du utför i vardagen. 
  • Knäböj tränar dina rörelser för att bättre kunna sätta sig ner/och ställa sig upp.
  • Step-ups sträker dina ben för att gå i trappor, cykla, spinga etc.


Olika övningar har olika syften. Men det viktiga är att träna på de "grundläggade rörelserna" som vi kan få stor nytta utav - det gäller oss alla unga som gamla. 
 


Lycka till
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln