Blogg

Tankar, information och inspiration

5 tips för att hitta tillbaka till en hälsosam vardag

16 aug 2019

 

Fem tips till starten efter semestern: 

  1. Låt inte mjukstarten bli för lång. Det kan vara lockande att ta mjukstarten lite väl långt. Du struntar i träningen och i matlådor. Bestäm i förväg hur lång mjukstarten ska vara. 
  2. Planera din träning. Sätt dig ner på söndagen och strukturera upp hur veckans träning ska se ut.
  3. Ät på regelbundna tider. Oftast på ledigheten så äts det på oregelbundna tider och man fyller på energibehovet med mindre hälsosam mat. Vänj kroppen att äta på satta tider och försök att lägga in någon frukt där du istället på semester skulle ha tagit en glass. Så kommer kroppen att vänja sig vid att hålla hungern och sötsuget under kontroll.
  4. Gå och lägg dig i tid. Dygns rytmen ställs oftast om när vi är lediga. Vi går och lägger oss senare och tar en lång sovmorgon. Försök att ställa om dygnet innan du börjar jobba. Försök att gå och lägga dig en timme tidigare varje dag för att succesivt vänja kroppen.
  5. Fyll kylen med hälsosamma råvaror. Åk och storhandla, fyll på både kyl och skafferi med diverse bra saker. Det är lättare att få till hälsosamma mat rutiner genom att vara förberedd. Gör gärna storkok och ladda upp med matlådor så slipper du laga mat när du kommer hem trött från jobbet.

 

 

/Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

 

 

de nya varianterna på knäböj du kommer att hatälska

14 aug 2019

Knäböj känner vi alla till och många av oss har en minst sagt komplicerad relation till dessa. Det kan kännas segt innan man ska börja knäböja men det är ett nödvändigt ont som man måste utstå precis som det är med tandläkarbesök, veckostädning och grönkål.

Men det finns ett sätt att få det här nödvändiga ontet lite mindre smärtsamt, nämligen genom att variera sig, variation underlättar nästan alltid när man känner brist på motivation.

Så hur ska man variera sin  knäböj?

Tillexempel kan man börja med att kombinera en statisk knäböj med en dynamisk, genom att förslagsvis först göra 25  stycken dynamiska sedan pausa i bottenläget under 30 sekunder, det kommer garanterat bränna rejält i låren.

Pulserande knäböj är också en fantastisk variant som genererar ordentligt med mjölksyra,  gå ner i 90 grader och gör en liten pulserande rörelse upp och ned.

Knäböjshopp är också en variant som är ordentligt jobbig och man märker förvånansvärt snabbt hur benen stumnar, gör en vanlig knäböj och tryck ifrån så att det blir ett litet skutt från marken.

Lycka till!

 

/ Magnus, Personlig tränare

Tre anledningar till varför du ska skippa bantningen…

12 aug 2019

Semester tiderna börjar lida mot sitt slut och vi är tillbaka i vardagen igen. Under semestern blir det lätt att rutiner rubbas och lite mindre bra vanor införs… Som till exempel vin till maten, glass till mellanmål och massor av efterrätter. Men det är okej! Så länge man inte tar med sig semester vanorna in i vardagen.

Efter en semester så är det många som har gått upp några kilon i vikt, känner sig förslappade och vill ha en snabb lösning på problemet. Bantning av olika slag i form av dieter… Nyaste dieten står på aftonbladets första sida med något coolt namn. Klart att det lockar, man vill lösa problemet och gärna NU och fort ska det gå!

Det finns fördelar och nackdelar med allt såklart. Och trots att jag inte är ett fan av dieter så finns det fördelar och det är att dom funkar ju faktiskt! Men… Bara en kort tid. Att hålla en diet i två veckor det kan dom flesta göra. Men sen då? Hur ser det ut resten av livet?

Nackdelarna är:

  1. Många faller tillbaka till sin gamla livsstil och vanor efter dietens slut. Det är svårt att hålla i det en längre period.
  2. Man går ner för snabbt i vikt vilket gör att man tappar muskelmassa, ämnesomsättningen sänks och din förbränning sjunker. Och går man upp i vikt igen så har du svårare att gå ner i vikt än första gången för då har du mindre muskelmassa än första gången. Det är klassiskt för dom som ”jojjo bantar” (går upp och ner i vikt hela tiden)
  3. Den största viktminskningen bygger på att man tappar mycket vätska.

Genom att lämna sommar/semester vanorna, och gå in i vardagsrutinerna igen med planering av mat och träning så kommer det att ge med sig. Så vikten stabiliseras och du kommer att börja känna dig stark igen.

Så slutsatsen av det här är att inte ta med semestervanorna in i vardagen. Tänk till och se vilka sommar/semester vanor du inte ska ta med dig in i vardagen. Och hur ska du göra för att undvika att dom hänger med under hösten?

 

/Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

 

 

Tre steg för att komma tillbaka till rutinerna efter semesetern

8 aug 2019

Sommare och semester är fantastiskt, ett perfekt tillfälle att ladda upp batterierna.

Rutinerna blir brutna och det är en stor del av charmen med att vara sommarledig och så måste det få vara.

Så njut av sommaren och ledigheten så länge det varar.

Men det är inte enbart det jag ska komma fram till med det här inlägget som ni kanske förstår med tanke på rubriken.

Det här inlägget handlar nämligen om hur du ska lyckas hitta tillbaka till (eller skapa) fungerande rutiner som man behöver när man återgår till vardagen.

Därför kommer här en kort lista på tre tips om hur du kan tänka för att komma tillbaka till ditt gamla jag efter semestern gällande träning, kost och välmående i allmänhet.

 

  1. Sätt ett tydligt och realistiskt mål

Utan ett tydligt mål blir det extremt svårt att komma någon vart, har man inte något att sikta efter glömmer man lätt bort meningen med varför man håller på att träna och äta nyttigt och allt faller bara platt.

Målet kan vara allt från att man vill kunna ta sig upp för trapporna till lägenheten utan att bli andfådd, gå ner i vikt eller lyfta en tung vikt, huvudsaken är att det är ett mål som hjälper dig och är realistiskt.

 

2. Bli bekväm med att vara obekväm

Hur klyschigt det än låter så är den här punkten väldigt viktig, om man slutar göra något bara för att det känns lite jobbigt eller obekvämt så kommer man aldrig kunna utvecklas.

 

3. Stanna upp och fira dina framgångar

Det här steget kanske bara låter som något man har som ursäkt för att festa,men det är alltid väldigt viktigt att reflektera över vad man faktiskt har åstadkommit och fira det. Utan detta så blir inte målen värda alls lika mycket och motivationen blir lätt på botten.

 

Ha nu en fortsatt skön sensommar och höst och använd gärna listan när motivationen tryter. Glöm inte att det ibland är bäst att fokusera på en punkt i taget.

 

/ Magnus, Personlig tränare

 

 

 

Ett perfekt utomhusträningspass helt utan vikt

24 jul 2019

Nu är solen äntligen tillbaka och det blir mer och mer frestande att byta ut den vanliga gymträningen mot utomhusträning.

Det enda som kan sätta käppar i hjulen är brist på idéer hur detta skulle gå till, det kan kännas som att man behöver all utrustning som finns på gymmet som visserligen är bra, men ibland överflödigt för ett kul och effektivt pass.

Den egna kroppen räcker väldigt långt och  ni kommer förmodligen bli överraskade av hur jobbigt det här passet är i praktiken, både  för musklerna och pulsen.

 

Kör 30 sekunder/ övning 3-5 varv!

 

Pulserande knäböj

Gå ner i en 90 grader och gör en lätt pulserande rörelse, betydligt jobbigare än vad det ser ut.

Armhävningar

I ett träningspass som inte involverar några redskap  är armhävningar ett måste, bra för både bål och armar! Är det för tungt med vanliga armhävningar, ta hjälp av en upphöjning eller gör dem på knä.

Sidoplankan-plankan-sidoplankan

Få med sidoplankan och vanliga plankan på samma gång genom att gå från sidoplankan till plankan till sidoplankan, se till att inte kroppen blir som en hängmatta! ( Det gäller även armhävningarna)

Statiska utfallssteg

Otroligt mycket värre än den ser ut, möjlksyra deluxe! Bara stå statiskt i en utfallsposition med knäet lite över marken tänk svansen mellan benen.

Roboten I, Y och T

Äntligen får axlarna jobba också, ställ dig i en höftfällningsposition med rumpan bakåt och en rak rygg. precis som en robot. bilda sedan i y och T med armarna.

 

Lycka till!

 

/Magnus, Personlig tränare

 

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation